Allmänna skötselråd av din soffa/fåtölj
- Placera inte din soffa eller fåtölj i direkt solljus eller för nära värmekälla. Det ska vara
minst 20 cm mellan möblerna och värmekälla. Ännu längre avstånd till eldstad
som kamin eller öppen spis. - Använd möbeltassar för att skydda dina golv.
- Impregnera din nya möbel innan du börjar använda den.
Det är lättare att få bort smuts och fläckar om du har impregnerat den först. - Dammsug och vädra din möbel regelbundet eftersom smuts medför slitage.
- Behandla smuts och fläckar på soffan.
- Puffa plymåerna med jämna mellanrum.
Stoppning och ytmaterial
Stoppmöbler som soffor och fåtöljer har vanligtvis sitsar med någon form av skum-
material. Ibland även i kombination med mjukare material. I början kan skummaterial vara mycket fast och kan kännas lite ojämnt från en sits till en annan. Sitsarna både mjuknar och jämnas ut med tiden. Stoppning av lösa material så som fjädrar, dun, krossad polyeter och bollfiber ger en fantastiskt mysig och mjuk sittupplevelse. Soffor med sådant stoppningsmaterial kräver ett större underhåll och plymåerna behöver kontinuerligt puffas för att få in luft i materialet.
- Tyg
Tyg är ett levande material som töjer sig och förändras med tiden. För att förhindra slitage och töjningar på soffklädseln bör man puffa upp kuddar och plymåer, samt vrida och släta ut rynkor i tyget. För att få ett jämnt slitage på soffan bör man då och då byta plats på kuddarna och plymåer. Och i de fall soffor har sitsar som inte är vändbara byta sittplats så att soffan slits/används jämt. - Läder
En soffa eller fåtölj i läder ska behandlas minst 2-4 gånger varje år. Gör man inte detta kommer det med tiden att bli blekt och/eller få torrsprickor. Ett torrt inomhusklimat har negativ påverkan på lädret, därför bör man smörja in lädret för att bibehålla god fuktighet i materialet. Trots att läder är ett slitstarkt material ska man ändå alltid vara försiktig med det och skydda det från vassa föremål som kan lämna skrapmärken i lädret.
Fläckar
Med tanke på hur ofta vi använder våra möbler är det nästintill omöjligt att inte få fläckar i soffan. De flesta fläckar är enkla att få bort och ofta med ganska enkla medel. Ju snabbare du försöker få bort en fläck, desto större är chansen att du blir av med den. Se till att använda rätt fläckborttagningsmedel eftersom olika material kräver olika behandlingar. Var lätt på handen. Är du för hårdhänt finns en risk att du gnuggar in fläcken djupare in i tyget. Starka rengöringsmedel kan förstöra både tyg och läder. Använd därför aldrig disk-, tvätt eller lösningsmedel för att rengöra möbeln. Använd alltid särskilda rengöringsmedel som är avsedda för tyg eller läder.
- Fett
En lädersoffa kan få fläckar av fett från exempelvis händer och nacke. Det finns en särskild läderrengöring du kan använda för att hålla ytan ren och fin mot fläckar och som förbättrar slitstyrkan. Denna behandling gör man 2 gånger per år, vid normal användning. - Missfärgning
Missfärgning av exempelvis jeans som torrfäller är vanligt. Sådana missfärgningar kan vara väldigt svåra att få bort, speciellt på läder. Var därför aktsam med sådana material.
Allmänna skötselråd för läder
- Innan du börjar använda din lädermöbel är det bra att behandla den med Leather Protection Cream. Det gör lädret tåligare mot fläckar, ger bättre slitstyrka och håller materialet mjukt och smidigt.
- Undvik att placera din lädermöbel i direkt solljus eller för nära en värmekälla. Detta för att förhindra att lädret torkar ut eller bleknar.
- Vid vanlig rengöring av din lädermöbel räcker en torr mjuk trasa. Använd aldrig dammsugaren eftersom den kan repa lädrets yta.
- Du bör regelbundet använda läderkräm och läderolja för att förlänga lädrets fina kvaliteter.
Olika typer av läder
Läder är ett levande och följsamt material. Alla hudar är unika och har därför naturliga variationer och färgskiftningar. Ju finare lädret är, desto behagligare och mjukare. Finare läder är mindre behandlat vilket leder till ett känsligare material. Se till att använda rätt rekommenderade produkter för lädervård, beroende på skinn och skick.
Anilin
Anilin är ett genomfärgat läder utan ytlack eller täckfärg. Det innebär att naturliga märken som taggtrådsmärken och gödselfläckar kan synas på lädret. Denna typ av läder har extremt hög komfort och andas mycket, men är känslig för fläckar och spill. Har du en möbel i Anilinläder är det extra viktigt med underhållet så att lädret har ett fullgott skydd och kan åldras vackert.
Semianilin
Ett annat anilinläder är Semianilin som har ytbehandlats med ett extra skyddslager för att öka dess tålighet mot fläckar. Precis som Anilin kan man även i denna lädertyp se naturliga märken i materialet. Semianilin har generellt bra komfort samt en god andningsförmåga.
Täckfärgat
Täckfärgat läder har ytterligare skydd och färg på ytan. Ytbehandlingen gör att komforten och andningsförmågan begränsas något, men ger istället ett tåligare och mer motståndskraftigt läder.
Spaltläder
Spaltläder är ett läder som maskinellt delas i två eller tre lager före garvning. Det som skiljer spalt från annat läder är att spalt inte har någon verklig/synlig narv (hårsidan på lädret).Bycast
Bycast läder är ett vanligt material i soffor och fåtöljer. Bycast är ett spaltläder med en yta av polyuretan (PU). Bycast läder är i regel mycket tålig mot fläckar.
Nubuck
Nubuck, även kallat nubucksläder, är läder där narvsidan är slipad för att bli matt och påminner om mocka. Nubuck är et känsligt läder och man ska tänka sig för om man väljer detta läder till en möbel som används ofta.
Bonded
Bonded leather tillverkas av återvunnet läder. Läderfibrerna/bitarna binds/pressas samman i en högteknologisk process, färgas, präglas och ytbehandlas sedan. Bonded läder är ett mjukt, slitstarkt och prisvärt material som ofta används exempelvis i stolsitsar.
Rengöring och underhåll av läder
Hos oss hittar du lämpliga produkter för rengöring och underhåll av dina lädermöbler.
Se alla produkter