Här hittar du våra skötselråd och tips för att din säng och bäddmadrass ska låta dig sova gott så lääääänge.

Bäddmadrass

För att din bäddmadrass ska hålla längre är det viktigt att vända och vrida på den ett par gånger per kvartal. Genom att vrida och vända på madrassen får du in luft mellan vaddlagren så den kan få tillbaka så hög volym som möjligt. Då ökar även madrassens spänst och tillåter att alla dess skikt får andas. Komplettera med madrasskydd för att förlänga livslängden och skydda din bäddmadrass. Bäddmadrasser behöver bytas ut efter viss tid användning och du kan då köpa ny bäddmadrass i olika kvaliteter och egenskaper.

Behandling av smuts och fläckar 
De delar i sängen som är försedda med möbeltyg, samt bäddmadrassen, rengörs med textilschampo. De bäddmadrasser med avtagbart fodral tvättas efter produktens anvisningar. Du kan förlänga livslängden genom att dammsuga sängen regelbundet.

Ram- och ställbar säng

Sängar går att beställa i olika komfort, vilket betyder att sängarnas uppbyggnad har olika hårdhet. Sängen och bäddmadrassen kommer med tiden att formas efter din kropp när stoppningen och resåren mjuknar. För att få tillbaka en del av volymen och möjligheten att förlänga sängens livslängd behöver du behöver få in luft mellan vaddlagren. Detta gör du genom att vrida och vända på ramsängen en gång per år och ungefär två gånger per kvartal för bäddmadrassen. Då ställbara sängar har rörliga delar är det normalt att det förekommer ljud när de regleras. Som alla rörliga delar behöver även sängars mekanik underhållas. Silikon eller smörjmedel på delarna kan minimera missljud.

Kontinentalsäng

En kontinentalsäng är uppbyggd i flera lager där mellanmadrassen ska vridas ett par gånger per kvartal, till skillnad från bäddmadrassen som både ska vändas och vridas ett par gånger per kvartal. Det finns mellanmadrasser som är vändbara, då finns det även möjlighet till att få en annan känsla, en mjukare sida och en fastare. Underbädden går inte att vända utan endast att vrida och detta bör göras en gång per år. Genom att vända och vrida på sina madrasser blir det jämnare slitage över hela sängen. Det medför även luft mellan madrassernas vaddlager som gör att sängen återfår en del av sin volym, förlänger sängens livslängd och komfort.