Skötselråd trämöbler

Trämöbler finns i flera olika träslag och ytbehandlingar. Trä är ett fantastiskt, naturligt och levande material som påverkas av omgivningen klimat såsom lufttemperatur och luftfuktighet. Beroende på möbelns träslag och ytbehandling så behöver de tas om hand på olika sätt för att de ska hålla sig fina under en längre tid.

Allmänna skötselråd för trä

  • Undvik att placera möbeln i starkt solljus. Möbelns träyta behöver utsättas för lika mycket ljus för att hålla en jämn nyans. Om något ligger på bordsskivan längre tid kan det ge ojämn blekning.
  • Placera inte din trämöbel i närheten av element eller annan värmekälla. Detta kan medföra ojämn torkning och kan ge upphov till sprickbildning.
  • Trämöbler för inomhusbruk ska inte placeras utomhus.
  • Ställ aldrig möbeln på fuktigt underlag.
  • Dammtorka regelbundet. Rengör med fuktad mjuk trasa innehållande enbart vatten eller mild tvållösning. Eftertorka.
  • Kraftiga fläckar frå exempelvis kaffe eller vin, ska omedelbart torkas bort med väl urvriden fuktad trasa.
  • Skydda möbeln mot varma föremål, starka lösningsmedel och vatten. Använd underlägg.
  • Använd möbeltassar under benen för att skydda golvet.

Iläggsskivor

Glöm inte att dra ut/ta fram iläggsskivor då och då så att de håller samma nyans som resten av bordsytan. Vissa träslag, tex körsbär och valnöt, mognar fortare än andra. Iläggskivor bör förvaras i samma rumstemperatur som bordet.

Skruvar och beslag

Temperatur och luftfuktighet påverkar hur träet beter sig. Trä kan svälla och krympa. Därför bör du regelbundet efterdra skruvar och beslag.

Oljade och vaxade trämöbler

Olje- och vaxbehandlade ytor rekommenderas att behandlas innan de används. För att behålla träets naturliga utseende och kvalitet rekommenderar man att möbeln oljas in med vaxolja ungefär 2-3 gånger per år. Oljan ger ett effektivt skydd mot fläckar och kan användas på både tidigare oljade ytor och på obehandlade. Speciellt viktigt med bordsskivor för att bibehålla ytans motståndskraft. Se till att den oljade ytan torkat innan den används. Lägg inte heller dukar eller bordstabletter på bordsskivan innan den torkat. Ställ inte den inoljade möbeln på mattan innan den har torkat. Olja inte ytor som kommer i kontakt med material som textilier eller tapeter.

Vitoljade trämöbler

Precis som oljade trämöbler behöver även vitoljade ytor tas om hand för att få ett effektivare skydd mot fläckar. Det som skiljer en naturoljad yta från en vitoljad är att den vitoljade ytan har ett vitpigment för att ljusa upp träet. Behandlas med transparent olja, exempelvis spraywax, för att inte ändra pigmentet.

Såpade trämöbler

Såpade möbler är väldigt populära men behöver behandlas cirka en gång i veckan under den första tiden för att bygga upp ett ytskydd. Det är en enkel men effektiv process, och inte särskilt tidskrävande.

Färgade/Pigmenterade trämöbler

Färglackade eller målade ytor i trä är behandlade med färgpigment. Framförallt vitpigmenterade ytor kan vara känsliga mot färgande ämnen i exempelvis rödvin och kaffe. Torka upp eventuellt spill så fort som möjligt så att det inte sugs in i träet. Använd inte rengöringsmedel med ammoniak då det kan lösa upp målningen.

Lackerade trämöbler

Trämöbler med lackade ytor är betydligt tåligare mot fläckar och spill än vad oljade, såpade och vaxade ytor är. Men även lackade ytor kan behöva fräschas upp genom att använda exempelvis en polish för att polera ytan så att smutsen löses upp och kan torkas bort.